pensioen afscheid werk

Werk kan veel voldoening geven en gepaard gaan met het gevoel dat je ertoe doet. Je levert immers een bijdrage aan de maatschappij. Collega’s, klanten, cliënten of je baas waarderen je voor wat je doet.

Als je stopt met werken komt er natuurlijk veel ruimte voor nieuwe dingen. Tegelijkertijd raak je ook dingen kwijt. Denk bijvoorbeeld aan de contacten met je collega’s, de regelmaat, je vaste inkomen, automatische dag-invulling, het min of meer vanzelf ‘bij de tijd blijven’. Als je -uit vrije keus of noodgedwongen- stopt met werken, is het goed om van al deze dingen op een goede manier afscheid te nemen. Doe je dit niet, dan kun je onverwachts in een fase van verliesverwerking terecht komen. Gevoelens van leegheid en zinloosheid gaan daarmee gepaard. Het is dus belangrijk om zorgvuldig afscheid te nemen en zaken een plek te geven voordat je aan je pensioen begint!

Wat helpt bij het afscheid nemen, is nadenken over hoe je je tijd straks wilt vullen met contacten en activiteiten. Het is fijn als die nieuwe invulling voor een groot deel je eigen keuze is. Door hier de tijd voor te nemen, voorkom je dat je nieuwe vrije tijd wordt ingevuld door maatschappelijke of relationele verplichtingen. Dat is natuurlijk helemaal prima als dat je eigen keuze is. Maar je pensioen is juíst ook de tijd om je eigen keuzes te maken over welke invulling je aan deze levensfase wilt geven. Lastig? Tijdens de Pensioen in Zicht training word je hierbij uitstekend begeleid!

Juliette van de Mheen, trainer/coach bij SBI Formaat