De OR als rattenvanger!

Uw antwoord op politieke spelletjes, afleidingsmanoeuvres en emotionele chantage

Heeft u met sluwe onderhandelaars of gekonkel aan de vergadertafel te maken? Merkt u wel eens dat er informatie wordt achtergehouden of er sprake is van dubbele agenda’s? Uw directeur heeft zulke mooie verhalen dat u uw eigen doel als ondernemingsraad (OR) vergeet? Zo ja, wat is uw antwoord op deze spelletjes? Tijdens deze cursus van SBI Formaat wordt u getraind in de aanpak van deze ‘rattenstreken’. U leert trucs en spelletjes herkennen en pareren. U kiest uiteindelijk voor de positie en strategie die bij u past.

Inhoud

 • Inzicht in het politieke spel, belangen en machtsmiddelen in organisaties
 • Herkennen van rattenstreken in organisaties: onzinargumenten, afleiders en emotionele chantage
 • Oefenen in het aanpakken van rattenstreken

Certificaat

In deze training werkt u aan de competenties 'overtuigingskracht' en 'organisatie-sensitiviteit'. Na afloop van deze training ontvangt u een certificaat voor deelname waarop de bijbehorende competenties staan.

Programma

9:30 - 10:00

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

10:00 - 10:45

 • Kennismaking en programma

  We maken op een actieve manier kennis met elkaar en met de trainer en we nemen het programma met elkaar door.

10:45 - 12:45

 • Politieke spelletjes in de organisatie

  Met behulp van een casus leert u een krachtenveldanalyse te maken van het politieke spel binnen organisaties. U analyseert welke verschillende belangen er kunnen spelen en welke machtsmiddelen- en posities er zijn. Uiteindelijk kijken we vanuit het rattenvangers perspectief wat uw positie en strategie kan zijn als OR en wat dat u oplevert in uw eigen situatie.

12:45 - 14:00

 • Pauze en lunch

14:00 - 15:15

 • Profiel van de bestuurder

  We maken een profiel van jullie bestuurder en formuleren de do’s en dont’s in de communicatie met de bestuurder. Ja kan nog zulke goede argumenten op tafel leggen en nog zo goed doorvragen EN je hebt ook rekening te houden met wat voor soort bestuurder je tegenover je hebt en wat dat betekent voor de wijze waarop je communiceert. We gaan hiermee aan de slag voordat we echt gaan rattenvangen…

15:15 - 15:30

 • Pauze

15:30 - 17:00

 • En nu rattenvangen….tactiek 1: onzin argumenten herkennen en pareren

  U kent dat wel: de OR geeft aan dat er betere opvang moet komen voor de medewerkers  die last hebben de reorganisatie en de bestuurder reageert met : geen geld! U leert onderscheid te maken tussen zinnige en onzinnige argumenten en u weet hoe u met onzinnige argumenten kunt omgaan.

17:00 - 17:30

 • Pauze en snack

17:30 - 18:30

 • Tactiek 2: Blijf bij uw doel, ook als de verleiding groot is

  Een voorbeeld: de OR wil graag meepraten over het profiel van de nieuwe directeur en de bestuurder reageert: Goh, jullie willen een heel ander type dan ik was. Hoe vonden jullie mij als directeur? We gaan ervoor zorgen dat de rat u niet afleidt van uw eigen gespreksdoel. De eerste stap daarbij is het helder hebben van uw (gezamenlijke) OR doelen. We oefenen met de afleiders.

18:30 - 19:15

 • Rattenvangers voor gevorderden: Blijf uit de emotionele strijd

  Vasthouden aan het eigen gespreksdoel is één, maar dan is er altijd nog de streek van op de persoon spelen en kleineren. Wie kent dat niet als OR-lid? He Jenny, wanneer is je functioneringsgesprek? Pas op als u boos wordt want….weg is de concentratie en de kans is groot dat het gesprek tussen uw vingers doorglipt. We oefenen op diverse manieren om uit deze emotionele valkuil te blijven.

19:15 - 19:25

 • Evaluatie en voornemen voor de praktijk

  Hoe hebt u de cursus ervaren? Onder het motto “Graag meer en nooit weer…” houden we een evaluatie en u formuleert een voornemen dat u meeneemt naar uw dagelijkse OR-praktijk.

19:25 - 19:30

 • Afsluiting en einde van de cursusdag met aansluitend diner

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
NL
Telefoon:
030-2348300