Technisch voorzitten

Wilt u graag effectief en efficiënt vergaderen, waarbij de vergaderpunten vlot worden behandeld? Wilt u het groepsproces resultaatgericht sturen en heldere besluiten nemen die uitvoerbaar zijn en gedragen door alle deelnemers? Wilt u vanuit uw rol als (technisch) voorzitter OR een energieke vergadersfeer creëren en de discussies in goede banen kunnen leiden? En wilt u kunnen omgaan met lastige situaties en deelnemers aan de vergadering?

Vergaderen is een belangrijk onderdeel van het werk van de ondernemingsraad (OR). Het is de kunst om het gevarieerde gezelschap betrokken en energiek langs de agendapunten te leiden. Dit vereist een gedegen voorbereiding (zakelijk agenderen, gestructureerd qua agendapunten en in tijd) en effectief voorzitterschap (actief gericht op heldere, uitvoerbare besluitvorming).

Na deze training heeft u de vergader- en gesprekstechnieken om de vergadering voor te bereiden, in goede banen te leiden en af te sluiten met resultaat.

Programma

9:15 - 9:30

 • Aankomst locatie

  Ontvangst met koffie en thee.

9:30 - 12:15

 • Start van de training

  Kennismaking met elkaar en inventarisatie van ervaringen en leerwensen

  Voorbereiding als voorzitter: wat komt daar bij kijken, wat maakt het voorzitten makkelijker en effectiever?

  Tijdens de vergadering: procedureafspraken, heldere besluitvorming, afronden van agendapunten, niet te stoppen deelnemers, deelnemers die niets zeggen en andere lastige situaties komen in theorie en oefeningen aan bod.

12:15 - 13:15

 • Pauze en lunch

13:15 - 15:50

 • Vervolg van de sessie: tijdens de vergadering

  Na de vergadering: hoe blijf je als voorzitter werken aan je kwaliteiten. Hoe oefen je verder in de ‘echte’ OR praktijk.

15:50 - 16:00

 • Afsluiting en einde van de training

Locatie

BCN Utrecht CS
Catharijnesingel 48
3511 GC Utrecht
NL
Telefoon:
030-2348300