In de afgelopen 5 maanden vonden meer dan 40.000 jonge bomen met behulp van Trees to be een nieuwe plek om de omgeving te vergroenen. Een plek, veelal in de provincie Utrecht, waar ze zorgen voor meer biodiversiteit, een betere bodemkwaliteit en helpen de CO2 te verminderen. Onze verwachtingen zijn overtroffen want het streven was om 15.000 zaailingen uit te geven. Wat verklaart dit succes?
Betere biosfeer
Volgens Peter van Doorn, een van de projectleiders van Trees to be, komt dat doordat steeds meer mensen ervan doordrongen raken dat bomen van levensbelang zijn. “Kiezen voor een inheemse boom is een goede keuze omdat dit in de Nederlandse biosfeer past. Er zijn bomen die zijn gekweekt speciaal voor de kleur van de bloesem en die niet in Nederland voor komen. De bloesem van die bomen worden vaak niet herkend als voedselbron door insecten. Ook kunnen ze de vegetatie overwoekeren en de biosfeer zelfs verstoren. De Japanse Duizendknoop is hier een voorbeelden van. Bomen uit de bomenhub horen hier en kunnen hierdoor een betere bijdrage leveren aan het klimaat en de natuur.”
Over de grens
De bomen uit de bomenhub worden opgehaald door particulieren en organisaties. Het gaat om enkele stuks of tientallen exemplaren. Alles is goed, want in het bos staan zaailingen genoeg. Inmiddels is de bomenhub op de campus zo bekend dat hij ook wordt gevonden over de grens en steeds vaker wordt gebruikt als bomenasiel. Zo reed Peter onlangs naar Duitsland om 10.000 lariksen op te halen van een kweker die op het punt stond met pensioen te gaan en een goed adres vond voor zijn bomen.
Van kansarm naar kansrijk
De bomenhub van Trees to be wordt mogelijk gemaakt door Goedlandt, Stichting SBI, de jongeren die meedoen aan het Groen Traineeship. Meer Bomen Nu, een initiatief dat zorgt dat overdadige (niet-invasieve) zaailingen hun weg vinden van kansarme naar kansrijke plekken, is ook een partner en stuwende kracht achter dit initiatief.
Voedselbossen in opkomst
Peter vertelt dat de voedselbossen en natuurparken in opkomst zijn. Grote getalen zaailingen worden opgehaald door mensen die zo’n bos of park aanleggen. Een goede ontwikkeling!