op Gepost in de categorie sdg house

Om de verduurzaming van de Utrechtse Heuvelrug een grote, groene impuls te geven zijn initiatieven rond natuur, cultuur, erfgoed en ontmoeting voor het eerst gebundeld in het allereerste Heuvelrug Duurzaamheidsfestival, een initiatief van Campus Landgoed Zonheuvel, Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT), Heuvelrug & Vallei, SDG House Campus Landgoed Zonheuvel en burgerinitiatief GoedVolk.

Het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival duurt de hele zomer en eindig op SDG Action Day (zaterdag 26 september). Organisatoren van duurzame initiatieven worden uitgenodigd zich aan te sluiten.

Duurzaamheid is relevanter en urgenter dan ooit. De natuur en duurzaamheid vormen, naast cultuur en erfgoed, het DNA van de Utrechtse Heuvelrug.
Met de komst van La Vuelta Holanda – die de ambitie heeft de duurzaamste wielertocht ter wereld te zijn – is deze zomer het perfecte moment om activiteiten rond duurzaamheid te bundelen in een festival.

De Toekomststoel

Het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival is gestart op Earth Charterday met de schenking van de Toekomststoel aan het bestuur van Stichting SBI, de eigenaar van Landgoed Zonheuvel. De Toekomststoel is door schrijver, natuurkundige en voormalig politicus Jan Terlouw bedacht om toekomstige generaties mee te nemen in de beslissingen die vandaag worden genomen.
Kunstenaar Jan van der Bijl ontwierp de stoel. De directie en leden van de Raad van Toezicht bouwden de stoel met hout uit het bos van het landgoed.
De Toekomststoel zal symbolisch worden aangeschoven tijdens alle belangrijke beslissingen die op Campus Landgoed Zonheuvel worden genomen. De Toekomststoel is door Worldconnectors Affiliate Charter International en het Lab Toekomstige Generaties geschonken.

Duurzame zomer

De hele zomer zal in het teken staan van duurzaamheidsactiviteiten, variërend van het plasticvrij krijgen van de Heuvelrug door plogging tot zomerse cultuurvoorstellingen, vertelpodia in een sprookjesachtig natuur-openluchttheater en de introductie van een raad voor duurzame medezeggenschap. Landgoed Zonheuvel is de centrale locatie van het festival en met evenementen elders in de regio gaat het festival ook ‘on tour’. Bijvoorbeeld tijdens Het Velddiner met streekproducten begin september bij zorginstelling Bartiméus.

Meedoen?

Initiatiefnemers van duurzame evenementen of andere activiteiten in de periode tot en met SDG Action Day (26 september a.s.) kunnen deelnemen aan het festival en gaan dan gratis mee in het programma en de promotie rond het festival. Aanmelden kan via de website.

Meer info over het Heuvelrug Duurzaamheidsfestival is te lezen op www.duurzaamheidsfestival.info.