We duiken in de wereld van climate engineering: wetenschappers en start-ups die met technologische middelen proberen de aarde af te koelen. Hoe hoop- of juist risicovol zijn deze technieken?
De planeet stevent af op een koortsachtige opwarming. Met elke graad erbij verandert het klimaat ingrijpend: de zeespiegel stijgt, het ijs op de Noordpool verdwijnt en hele diersoorten worden weggevaagd. Natuurlijk moeten we minder CO2 uitstoten. Maar ondanks 25 jaar klimaatakkoorden en mooie beloftes neemt de uitstoot nog altijd toe. Als we niet harder ingrijpen zijn we verloren.
Zou climate engineering de noodoplossing kunnen zijn die we nodig hebben? Kunnen deze technieken en ideeën de planeet afkoelen? En hoe risicovol zijn die?
Praat en denk mee
We nodigen je uit om op dinsdag 27 augustus a.s. samen met gasten over deze uitzending in gesprek te gaan, en je gedachten en ideeën te delen. Tijdens de Meet Up duiken we dieper in de materie en zoomen we ook in op de lokale context.
De gastsprekers
Reinier van den Berg, (oud) weerman en klimatoloog.
Reinier van den Berg is vooral bekend van 35 jaar weerpresentator bij RTL4. Daarnaast is hij duurzaam ondernemer, veelgevraagd spreker en hij runt ook een duurzaam sprekersbureau. Zijn laatste boek, bladgoud, ging over de onschatbare waarde van bomen. Momenteel is hij bezig met een tv-serie over biobased bouw. Verder is hij ambassadeur van uiteenlopende organisaties, zoals WNF, Tearfund and Soil Valley.
Peter van Thienen, Principal Scientist bij KWR Water Research Institute.
Peter van Thienen is gepromoveerd in de geofysica en werkt als principal scientist Hydroinformatica bij het wateronderzoeksinstituut KWR. Hier houdt hij zich al 15 jaar bezig met diverse vraagstukken gerelateerd aan drinkwater. De laatste jaren richt zijn onderzoek zich in deze context op kansen en risico’s van digitalisering van de watervoorziening en op diepe onzekerheid, o.a. in relatie tot klimaatkantelpunten en maatschappelijke neergang.
Anouk de Jonge, sociaal cognitief psycholoog, gespecialiseerd in maatschappelijke transities.
Deze vakgebieden komen samen in duurzame gedragsverandering en de vraag: hoe bewegen we mensen naar wenselijk gedrag? Deze discipline put inspiratie uit de psychologie en combineert deze met onbewuste denkprocessen en gevoelens over het klimaat. Wie toekomstbestendig wil denken, reflecteert zowel op de drijfveren achter individueel gedrag als op maatschappelijke rechtvaardigheid.
Heb je de aflevering nog niet gezien, of wil je die opnieuw bekijken? Sluit dan om 19.00 uur aan. Zo niet, dan sluit je om 20.00 uur aan bij de start van het gesprek.
Meer over deze Tegenlicht-uitzending.
Tickets
Deelname is gratis, aanmelden verplicht. Bestel hieronder jouw ticket(s).