Ik zie jou, zie jij mij?

Werken aan een werkorganisatie waar je kunt zeggen wat je vindt

Wanneer zwarte Zuid-Afrikanen elkaar begroeten dan zeggen ze in de Zulu taal: Sawubona, wat zoveel betekent als: Ik zie jou, je bent belangrijk voor mij en ik waardeer je. En eigenlijk zegt het: wij zien jou omdat de gemeenschap voor Afrikanen van grote betekenis is. De begroeting geeft uiting aan radicale acceptatie (ik accepteer je zoals je bent) en het besef dat je altijd onderdeel bent van een groter verband.

We leven echter in een gepolariseerde wereld. Toch proberen velen de brug naar de ander ook te slaan. De vraag is: hoe zorgen we er voor dat het anders zijn van de ander tot verbinding leidt en niet tot verwijdering?

Over de sprekers

Robin Block groeide op in twee werelden, de Indonesische van zijn voorvaderen en die van Nederland, waar hij meestentijds verblijft. Hij schreef een dichtbundel over hoe dat is en voelt: kind zijn van twee culturen. Het boek kreeg de veelzeggende titel: Handleiding voor Ontheemden.

Met zijn boek won hij de belangrijkste Vlaamse poëzieprijs, de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar.

Naast dichter is Robin performer en musicus. Op 15 augustus 2024 droeg hij een van zijn gedichten voor tijdens de Nationale herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze Kasteellezing leest hij voor uit eigen werk en zal hij enkele songs ten gehore brengen.

Jan Hille Noordhof schreef een boek over openheid en sociale veiligheid binnen werkorganisaties: Waarom zeggen we niet wat we vinden? Hoe bereik je dat, een open en veilige bedrijfscultuur? Tijdens deze Kasteellezing zoomt hij in op het belang van ‘erbij horen’. Wordt iedereen wel gelijkelijk om zijn mening gevraagd en betrokken bij besluitvorming? Wat betekent dat voor de kwaliteit en het draagvlak van de besluiten? En wat betekent het voor het zelfbewustzijn van mensen als zij er eigenlijk niet bij horen of worden buiten gesloten?

Luister en praat mee over dit boeiende onderwerp onder het genot van een heerlijk vegetarisch driegangendiner en een goed glas wijn. Kaarten bestel je onder aan deze pagina.

Programma en tijden

Locatie: Maarten Maartenshuis, Landgoed Zonheuvel Doorn

17.30 uur: ontvangst door Robin Block en Jan Hille Noordhof met drankje en livemuziek

18.00 uur: kennismaking met andere gasten

18.15 uur: aan tafel voor het driegangendiner

21.30 uur: afronding en natafelen

Kaarten Kasteellezing

Interactieve lezing | driegangenmenu aan tafel met de sprekers | live muziek | boek Robin Block : 119,- euro (inclusief btw)