op Gepost in de categorie Nieuws

Rechten van de natuur, het Bos dat van zichzelf is en het Lab Toekomstige Generaties zijn respectievelijk op de eerste, tweede en derde plek geëindigd in de Trouw-Duurzame 100 in de categorie Natuur. Deze bewegingen en initiatieven zijn stevig geworteld op Landgoed Zonheuvel in Doorn.

Wim Oolbekkink, programmadirecteur SBI en aanjager SDG House Landgoed Zonheuvel: “SBI wil Landgoed Zonheuvel nadrukkelijk een plek laten zijn waar duurzame initiatieven en organisaties de kans krijgen om te groeien. En als je dan ziet dat het werkt en dat het ook nog eens wordt gezien en gewaardeerd, dan ben ik daar trots op.”

“De afgelopen jaren hebben we vanuit SBI op Landgoed Zonheuvel actief bijgedragen aan het denken over Rechten voor de natuur. En het initiatief Bos dat van zichzelf is is een stuk bos van het landgoed waar de gelijknamige stichting voor een periode van tien jaar naar hartenlust mag experimenteren en reflecteren over de vraag hoe het best invulling te geven aan rechten voor de natuur. Het Lab Toekomstige generatie dat met haar kantoor gevestigd is op het landgoed organiseert met regelmaat traineeships voor jongeren op het landgoed en is onze partner in het initiatief Toekomstbouwplaatsen. Het is mooi om te zien dat deze bewegingen door de geweldige inzet van onder meer Jessica den Outer, Jan van de Venis, Tineke Lambooy, Marga Boneschansker en Peter Akkerman, gevestigde waardes zijn geworden.”

Jaap Jongejan, directeur-bestuurder SBI: “Deze bewegingen sluiten naadloos aan bij de  missie van SBI om samen met verschillende organisaties na te denken over oplossingen en initiatieven die bijdragen aan een duurzame toekomst. Het is mooi dat we ieder vanuit een eigen vertrekpunt, maar met duurzaamheid als gemeenschappelijke  overtuiging en doelstelling, elkaar weten te versterken.”

De Trouw -Duurzame 100 is een landelijke staalkaart van alle bijzondere, verbindende en invloedrijke projecten, die burgers, start-ups en organisaties in de haarvaten van de samenleving beginnen. De Duurzame 100 bestaat dit jaar voor de eerste keer uit tien categorieën. Bekijk hier de winnaars per categorie.

Beeld: Martijn Gijsbertsen