In de Week van de Circulaire Economie (17 t/m 22 maart) vond een VPRO Tegenlicht Meet Up plaats op Landgoed Zonheuvel in Doorn over biobased bouwen. De Tegenlicht Meet Ups zijn een vervolg op de Tegenlicht-uitzendingen en zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve (lokale) ideeën te komen.
Biobased bouwen (ook wel ecologisch bouwen) houdt in dat er gebouwd wordt met natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals hout, vlas en hennep. Het is een zeer kansrijke methode om de milieu-impact van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen. De uitstoot van CO2 is lager en er zijn minder niet-hernieuwbare grondstoffen nodig omdat materialen steeds weer aangroeien. Het streven van de Rijksoverheid is dat over vijf jaar dertig procent van de nieuwbouwwoningen voor dertig procent bestaat uit biobased bouwmaterialen. Biobased bouwen is nog geen grootschalig Nederlands fenomeen; het aandeel biobased is nog maar 2-3%. Genoeg te doen dus.
De ruim vijftig aanwezigen keken eerst naar een verkorte weergave van de Tegenlicht uitzending. In Bouwen met de boer volgt Tegenlicht pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw. Zo zijn zij onderdeel van de materialentransitie – zodat er in de toekomst minder vervuilend beton en staal wordt gebruikt. Die materialentransitie biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers. Dit levert ook natuurherstel op en een gezonder leefklimaat.
Vervolgens kwamen drie inspirerende sprekers in de zaal aan het woord. Als eerste Wilco van Oosten, architect. Hij nam de bezoekers mee in de geschiedenis van het biobased bouwen en recente projecten in Nederland alsmede de bouwopgave van SBI op Landgoed Zonheuvel.
Daarna was het woord aan Ineke Lemmen, expert Biobased & Circulair Bouwen en bestuurslid bij het Kenniscentrum Biobased & Circulair Bouwen. Ineke vertelde met name over de verschillende biobased materialen die momenteel beschikbaar zijn, waarvan ze er een aantal bij zich had.
Tenslotte kwam het allemaal samen en werd het tastbaar in het verhaal van Michiel Toneman, een buurman van Landgoed Zonheuvel. Hij is als opdrachtgever bezig met het realiseren van een biobased huis. Na zijn presentatie over de verschillende fasen van het bouwproces van zijn huis, nam Michiel de aanwezigen mee op een wandeling naar zijn huis om het in het echt te kunnen bewonderen. Michiel en zijn vrouw Karin beantwoordden alle vragen die werden gesteld.
Een unieke en zeer bijzondere ervaring die op de aanwezigen diepe indruk maakte: de toepassing van biobased materialen maakt het huis alleen maar mooier vonden de meesten.
En hiermee stopt het niet. Er komt een vervolg met een biobased catwalk (bekijk dit voorbeeld) en is het idee vanuit SBI om een informatiebijeenkomst te organiseren voor de agrarische bedrijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.
De Meet Ups op Landgoed Zonheuvel worden georganiseerd door SBI en People Plus. Meer weten over de Meet Ups op Landgoed Zonheuvel? Kijk dan hier.
Tekst: Yannick van Olst, beleidsmedewerker lokale samenwerking duurzaamheid gemeente Utrechtse Heuvelrug