Op 16 januari jl. was de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting SBI op Landgoed Zonheuvel. Een volle congreszaal met mensen die samen iets hebben met de oude en/of de nieuwe polder. Hoofdrol- spelers in Den Haag en hoofdrolspelers in de regio en de bedrijven. Waar zit de energie en waar heb je elkaar nodig! Een interessante bijeenkomst!
De keynote spreker, Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de Christen Unie in de Tweede Kamer is een hoopvol mens. Maar hij maakt zich zorgen. Wat zegt het als er na 7 jaar praten nog steeds geen pensioenakkoord is? Wat zegt het dat vakbonden teleurgesteld weg zijn gelopen uit het klimaatoverleg? Twee hoofdrolspelers in de polder, Koen van der Veer van FNV en Cees Oudshoorn van VNO – NCW leggen uit waar het aan schort. En maken zich ook zorgen. Maar blijken niet in staat oplossingen te vinden.
Het is emeritus bisschop Van Luyn die de toon van de middag bepaalt. Op de vraag waar het in de polder aan ontbreekt klinkt uit zijn mond slechts één woord: geloofwaardigheid. Het blijft een tijdje hangen en landt dan bij mensen in de zaal. Geloofwaardigheid. Hoe staat het met mijn geloofwaardigheid? Seegers pleit voor een mini-polder. Een oefenplaats waar het goede gesprek gevoerd kan worden. Want we zijn dat verleerd. Immers; ruimte bieden voor verschillen is een kenmerk van een sterke samenleving en van een gezonde democratie.
Het maakt uit wat we zeggen
Wij mensen zijn vooral relationele en spirituele wezens. Common good en Human dignity gaan hand in hand. Dat staat of valt met geloofwaardigheid. En de drager daarvan is de taal. Het maakt uit wat we zeggen, hoe we het zeggen, wanneer en tegen wie. Daarmee maakt taal onze werkelijkheid. Trouw-journalist en mede-initiatiefnemer van project Welkom in Bubbelonië Peter Henk Steenhuis, leert ons dat het helpt om taal te onderzoeken. En je af te vragen of dat wat we zeggen niet te vaak te veel door economisch handelen en denken gedreven wordt. Zijn onderzoek neergelegd in columns is hier te vinden.
Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Leiden spreekt over werken met liefde. Een pleidooi voor pro-sociaal gedrag, belangeloos goed doen. De kern van haar betoog is simpel: als we ervoor kiezen om met liefde werk te geven én te nemen, dan floreren zowel mens als organisatie. Daarvoor is nodig dat we de ander, ieder ander mens, echt zien staan. Dat we zorg hebben voor andermans belang, naast zorg voor eigen belang. Of zoals Connie Palmen schreef ‘We krijgen betekenis door onze verbintenissen met iets of iemand, met je familie, je vrienden, je geliefde en met de wereld door je werk’.
Spannend bij jaarbijeenkomst
Het werk van kunstenaar Martijn Engelbregt is niet direct herkenbaar als ‘’kunst’’. Het is onwennig om je buurman aan te kijken en luid RAAR te roepen. Je angst overwinnen schept ruimte. Want als je RAAR tegen iemand kunt zeggen dan kun je meer zeggen. En een zaal met 150 mensen minutenlang muisstil laten zijn dat is klasse. Dat is spannend. Dat is kunst. Dat is Martijn Engelbregt.
De jaarbijeenkomst is ook het moment waarop Connie Maathuis, bestuurslid van Stichting SBI het nieuwe logo van Campus Landgoed Zonheuvel onthult. Jaap Jongejan (algemeen directeur) licht de plannen van de Campus toe en geeft aan dat Campus Landgoed Zonheuvel graag zo’n mini-polder wil zijn, waar werknemers en werkgevers, onderwijs en politici met elkaar in gesprek gaan.
N.b. lees hier de tekst van:
de SBI-visienota
de tekst van Aukje Nauta
de toespraak van emeritus bisschop Van Luyn