Twaalf jongeren deden mee aan het eerste Groen Traineeship van Trees for the future, een initiatief dat bijdraagt aan het plan om 600.000 bomen te planten voor 2023 in de Provincie Utrecht. Nu de eerste traineeship is afgelopen interviewt stagiaire Groen Traineeship Lisa Kinds, Wim Oolbekkink, programmaleider Campus Landgoed Zonheuvel, over deze groene expeditie.
Wim Oolbekkink: “Het Groen Traineeship draagt bij aan de oplossing van het probleem van CO2-uitstoot, maar dat was niet het doel. Onze focus lag op de vragen: hoe krijgen mensen meer contact met de natuur? Hoe kunnen ze een zinvolle activiteit ervaren, bijvoorbeeld door het planten van een boom? En hoe kunnen we dit verhaal verspreiden en meer locaties vinden die daarvoor geschikt zijn? En toen bleek dat binnen een mum van tijd 12 trainees geïnteresseerd waren en wilden instappen. Maandenlang kwamen ze iedere vrijdag naar het landgoed. Ondanks de coronamaatregelen, die toen van kracht waren, wilden ze graag komen. Thuiswerken bleek niet zo’n succes, dus we werkten buiten in kleinere groepjes. Dat werd ook buitengewoon gewaardeerd, vertelden zij. De trainees waren erg enthousiast en bedachten de drieslag: ken, plant, en verspreid de boom.”
Kraamkamer voor zaailingen
“De Bomenhub is ook één van de fascinerende resultaten van de samenwerking met de trainees. Een bomenhub is een verzamelplek voor zaailingen: een soort kraamkamer van kleine boompjes. Die zouden op de plek waar ze ontkiemden nooit kunnen groeien door de schaduw van hun ‘moeder’, omdat die licht en ruimte ontneemt. Naar het idee van MeerBomenNu hebben we deze zaailingen uitgestoken en hiervoor een bomenhub ingericht.”
“De wethouder van gemeente Utrechtse Heuvelrug, Chantal Broekhuis, vond het direct een fantastisch idee, want ze had zich juist vlak daarvoor gecommitteerd dat er een bomenhub moest komen. Toen ze door mij werd gebeld, viel ze bijna van blijdschap van haar stoel. In het eerste weekend na de opening hadden we al 2000 zaailingen verzameld.”
Adopteer een boom
“Het Stambos is een ander resultaat dat voortkwam uit het idee van de trainees om daadwerkelijk iets met de kleine boompjes te doen. Mensen kunnen een boompje adopteren en het zelf planten in het stambos. Ze kunnen ‘hun’ boom blijven volgen door hem te bezoeken. Een bijzonder idee dat als ze 85 zijn, ze tegen hun kleinkinderen kunnen zeggen: ‘kijk dit is de boom die je opa vroeger heeft geplant’.”
“De trainees bedachten ook een digitale vertaling van het feitelijke bos, met de fysieke bomen die geplant zijn als coördinaten. Iedereen kan bij zijn of haar boom een verhaal schrijven, en de eigen boom ook koppelen aan andere bomen van andere mensen. En zo kan ieder elkaars boom als het ware uitnodigen als vriend, net zoals op LinkedIn.”
Groter groeien
“De trainees waren betrokken, slim, handig en vaardig om dit hele concept uit te denken en te realiseren. Er zijn grote stappen gezet. Peter van Doorn van circulair landgoedbeheer Goedlandt die ook betrokken was bij dit traineeship en ik zijn ontzettend verrast. Dankzij de enthousiaste jongeren is er nu een website, een huisstijl, een aanmeldknop voor donateurs, Instagram, een netwerk én een enthousiaste wethouder. Peter en ik waren daar nooit aan begonnen.”
“Dit traineeship was een zaailing die inmiddels al een eindje boven de grond is uitgegroeid. Dat moeten we koesteren, genoeg water en zonlicht geven en dan gaat het verder groeien. Daar heb ik geen twijfels over.”