Elkaar op de campus beter leren kennen en zoeken naar mogelijke samenwerkingsverbanden. Met die reden interviewt Anneroos elke maand een campuspartner. Én ze vraagt een medewerker uit die betreffende organisatie om samen met een medewerker van de volgende organisatie die ze spreekt in gesprek te gaan. Over hun werk op de campus of wat dan ook. Hiervan maken ze een korte blog voor in de campuskrant. #verbinding
Interview met Merlijn Twaalfhoven
In het kader van mijn gang langs de diverse campingpartners is dit een zeer speciale ontmoeting. Merlijn is zo druk dat hij via een gesproken bandje antwoord geeft met zijn welluidende stem op mijn schriftelijk gestelde vragen. The Turn Club heeft geen fysieke plek op de campus.
Wat doet the Turn Club?
Brengt Kunstkracht samen met Maatschappelijke veranderkracht. Wij zoeken naar urgente thema’s die grote vraagstukken in de samenleving raken. Wij verbinden daar kunstenaars mee. Maar niet alleen strikt kunstenaars, zoals kunstenaars van een opleiding, musici maar ook creatieve ondernemers; mensen die met een kunstenaarsmindset werken. Samenvattend: wij verbinden de kunstenaarsmindset aan maatschappelijke vraagstukken.
De campus
We zien de SDG doelstellingen als een mooie manier om grote ambities voor de toekomst tastbaar te maken. Wij willen heel graag kijken daar waar er aan de SDG’s wordt gewerkt, of we daar ook een artistiek dimensie aan toe kunnen voegen. Of we bv ook verbindingen kunnen leggen tussen kunstenaars die zich met een bepaald onderwerp bezighouden en mensen die zich vanuit een geheel andere discipline met hetzelfde onderwerp bezighouden. Ondanks geen fysieke plek op de campus zien we heel veel overeenkomsten in ambities. M.n. ook bij wat er bv bij het Lab voor toekomstige generaties gebeurt. Het lange termijn denken staat bij ons centraal. Hoe kunnen we uit het korte termijn denken stappen, hoe kunnen we het lange termijn denken voelbaar maken.
Contact met campuspartners
Lab toekomstige generaties is bekend, en ook tal van andere organisaties op de campus. The Turn Club heeft regelmatig een bv muzikale bijdrage geleverd aan een conferentie van Zonheuvel zelf. Ben er geregeld geweest en er zijn ook andere ‘Turnado’s” (mensen van The Turn Club) die bijdragen hebben geleverd op het campusterrein.
Wel of niet naar buiten melden dat je partner van de campus bent?
We vertellen geregeld over onze betrokkenheid bij het Campus. Wij zoeken nog wel naar meer tastbare connecties en dan bedoelen we een connectie tussen een sociaal of een maatschappelijk vraagstuk wat kan uiteenlopen van eenzaamheid in de samenleving of onzekerheid rondom werk of meer de ecologische uitdagingen rondom de klimaatveranderingen, bio-diversiteit. Rondom dit soort vraagstukken zoeken wij manieren om daar kunstenaars in te verbinden. Dat kan in een heel informele vorm, bv in een maandelijkse ontmoeting tussen mensen met een kunstenaarsmindset en mensen die vanuit een andere hoek met zo’n thema bezig zijn. Maar het kan ook heel tastbaar worden dat er echt professionele samenwerkingen plaatsvinden, projecten.
We hebben heel erg behoefte aan speelruimte voor artistieke ideeën die het maatschappelijke domein kunnen verrijken. We zijn natuurlijk geen specialisten op een bepaald vraagstuk. Maar we hebben een bepaalde mindset, een bijzondere toolkit om met vraagstukken om te gaan. Dat kan met elk vraagstuk in principe. Het is dus vooral de manier waarop, wat we inbrengen. Deze kijk ontbreekt vaak bij de bestaande organisaties, structuren van maatschappelijke vraagstukken.
Behoefte aan?
Regelmatige structuur waar aan iets praktisch wordt gewerkt. Het lukt me niet in de praktijk om bij campus-overleggen aanwezig te zijn. Ik lees wel met aandacht wat er in de campus krant staat. Ik wil heel graag mensen verbinden van de Turn Club aan praktische samenwerkingen. We hebben behoefte aan duidelijke vraagstukken waarbij we echt kunnen aanhaken
Campus uitbouwen:
Geloof als er terugkerende momenten zijn zoals bv de eerste zaterdag van de maand met werkactiviteiten, zo’n soort vorm lijkt me erg welkom. Elkaar ontmoeten, verhalen vertellen, persoonlijke verhalen in verbinding met het grotere brengen, verbindingen leggen; zo’n soort vorm lijkt me prima. In de natuur zijn waar we allemaal meer plek voor willen maken in onze drukke agenda’s, verbindingen zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking en ontmoeting. Ik geloof dat er op deze campus in potentie heel veel vormen van verbinding mogelijk zijn. Je hebt vormen nodig om uit die dagelijkse drukte van alledag te stappen en elkaar te vinden.
www.turnclub.org
merlijn@twaalfhoven.net
Zakelijk Leider is Ellen Rass. Activiteiten van The Turn Club wordt uitgevoerd vanuit Stichting La Vie Sur Terre. De stichting heeft een (culturele) ANBI status. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.laviesurterre.nl Nieuwe Herengracht 18; 1018 DP Amsterdam