Al weer zeven jaar geleden begon Jaap Jongejan als algemeen directeur op Landgoed Zonheuvel, waar toen alleen SBI Training & Advies en het Hotel en Congrescentrum zaten. Al vrij snel ontdekte hij dat het landgoed potentie had om veel meer bedrijven en mensen aan zich te binden. De geschiedenis van het landgoed, het Maarten Maartens huis en het Slotenmaker de Bruïne Instituut, ademden een sfeer en aantrekkingskracht uit.
En zo kwam het dat steeds meer bedrijven, die allemaal iets met mens en werk hebben, er ook bij wilden horen en samenwerken. Vanuit die kerngedachte is de Campus ontstaan. ,,Het was niet omdat we een jaar geleden de bordjes hebben opgehangen”, vertelt Jongejan. ,,Het was een groeiproces naar het moment waarop we dachten, ,,Nu kunnen we samen een Campus programma neerzetten”.
Alleen ben je niks: samen ben je heel wat!
De filosofie van de campus draait om de woorden Samenwerking Bezinning en Inspiratie en dat verhaal past letterlijk bij Jaap Jongejan. ,,Ik zoek altijd samenwerking en ik vind dat je moet bezinnen. Niet zomaar doen, maar nadenken. Niet alleen korte termijn, maar ook over wat er over drie of vier jaar gaat gebeuren. En wat inspiratie betreft? Een mens bestaat niet zonder ziel dus je hebt ècht inspiratie nodig, om die samenwerking en bezinning iedere keer weer te voeden.
De drie kernwoorden nodigen uit om er met anderen over na te denken. Hoe ontwikkel je samen en hoe leer je met een brede blik kijken? Dat heeft altijd op het landgoed geademd door de vroegere bewoners, zoals schrijver Maarten Maartens en zijn dochter Ada, die een centrum voor Internationaal Jeugdwerk startte in 1924. ,,De omgeving is het vertrekpunt van onze filosofie. Wij zijn slechts tijdelijke bewoners die dat door proberen te geven”, aldus Jongejan. “
Levenslang leren
Jongejan heeft zich als vakbondsman en voorzitter van CNV Vakmensen, altijd al ingezet voor de vernieuwing van arbeidsverhoudingen. Hij was medeoprichter van het Nederlands Instituut voor Sociale Innovatie (NCSI). Ook maakte hij zich sterk voor vernieuwing in het denken over de arbeidsmarkt en vernieuwing van de sociale zekerheid. Dat leidde tot het samen bouwen aan het Huis van Arbeidsverhoudingen op het Landgoed: een plek waar werkgevers, werknemers en wetenschappers elkaar leren vinden. En tot het initiatief van het Dialoogplein Nederland: Levenslang leren en elkaar vinden in de dialoog.
Eenheid met de natuur
Jongejan kijkt niet zozeer terug naar het ontstaansmoment van de campus. Maar vooral naar wat er nu gebeurt. ,,Bijvoorbeeld de gesprekken die we voeren met Earth Charter, om samen te kijken naar nog meer eenheid met de natuur. Hoe de Campus nog beter kan laten zien wat ze doet: werken aan duurzame energie op het landgoed en het verduurzamen van afvalstromen”. We laten dat ook zien door de programma’s die we draaien en door de manier waarop we met elkaar omgaan, door alles wat we doen open met elkaar te delen”, aldus Jongejan. ,,Door een stukje betere samenleving, je een stukje beter mens voelen”. Het werken aan realiseren van duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) hoort daar ook bij, waarbij de campus zich concentreert op groei, werk en kansen voor iedereen. Het spreekt voor zich dat Jongejan trots is op het verworven predicaat ‘SDGHouse’.
Iedereen heeft talent
Hoogtepunten zijn er zeker geweest het afgelopen jaar. Zo bracht het SBI twee mooie boeken uit: het tweede jaarboek met de Campus visienota met bijdragen van diverse sprekers op SBI-bijeenkomsten. En het boek ‘In de (post)polder, waar SBI niet alleen terugkijkt op de afgelopen drie jaar maar vooruitblikt op nieuwe ontwikkelingen. Jongejan vindt het mooi om te merken dat SBI steeds meer wordt gezien als partij om mee te denken. Bijvoorbeeld door de Commissie Borstlap over nieuwe regulering van werk. Maar ook de SER, SZW, Werkgevers- en werknemersorganisaties weten de weg naar Doorn te vinden om samen te werken op terreinen als inclusie en arbeid. Noemenswaardig zijn ook de vernieuwende projecten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder het motto iedereen heeft een talent, mee te laten doen. ,,Ik vind het mooi om hiermee iets te betekenen voor onze directe omgeving”, vertelt Jongejan. Terug naar de tijd van Maarten Maartens en zijn dochter die dat ook deden. De verhalen koesteren: van het openluchttheater naar panorama Heuvelrug. Naar elkaar luisteren, blijven netwerken en samenwerken. Campus Landgoed Zonheuvel is trots om er te zijn. En die filosofie straalt beslist iets uit!