Op de Campus bevindt zich een medisch leefstijlinstituut LifeMedic. Arts en orthomoleculair specialist John Midavaine brengt daar, door verschillende metingen, verstoorde processen in het lichaam in beeld en helpt deze herstellen. John: “Ieder mens is uniek en meten is weten. Bloed is de spiegel van onze gezondheid.”
Wat kenmerkt LifeMedic?
“In de reguliere gezondheidzorg wordt vooral naar de symptomen gekeken. Mensen bezoeken de arts omdat ze klachten hebben. Ik onderzoek de oorzaak, want als je weet welke processen er verstoord zijn, kun je iemand écht helpen genezen. Het mooie is dat we door bloedtesten, speekseltesten en fecestesten een heel nauwkeurig beeld krijgen van de fysiologische processen van het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe de organen functioneren, of er ontstekingen zijn, hoe het met de hormoonhuishouding gesteld is en of iemand gevoelig is voor bepaalde voeding. Ieder mens is uniek en heeft een uniek lichaam. Door de tests ontstaat een nauwkeurig beeld. Door supplementen met lichaamseigen stoffen kun je het lichaam herstellen.”
Wat kenmerkt jouw cliënten?
“Die zijn heel verschillend. Sommige mensen komen met onverklaarbare klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, darmklachten of eczeem, waarvan de huisarts of andere behandelaars de oorzaak niet konden achterhalen. Maar er komen ook mensen die extra ondersteuning en inzicht willen hebben zodat ze hun gezondheidsproblemen kunnen verhelpen door het hele lichaam in een goede conditie te brengen. Veel mensen laten zich preventief onderzoeken. Door te weten waar ze op moeten letten, kunnen ze bepaalde ziekten en gezondheidsproblemen voorkomen. Op verzoek bied ik ook ondersteuning op het gebied van levensstijl. Ik ben geen voedingsdeskundige of personal trainer, maar ik help mensen op verzoek wel op gang. Als dat betekent dat ik de eerste weken een paar keer langs dien te komen om samen te trainen, dan doe ik dat. In diëten geloof ik niet. Om een duurzame verandering te bereiken, dien je je eetpatroon aan te passen. Ook daar bied ik ondersteuning bij. Ik benader de leefstijl holistisch: alles in het lichaam is onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Werk je ook voor bedrijven?
“Zeker, ik doe onder andere preventief medisch onderzoek (PMO). Dit onderzoek is gericht op het ontdekken van gezondheidsrisico’s in relatie tot het werk, zodat zo nodig maatregelen genomen kunnen worden. De medewerker werkt mee op vrijwillige basis en de uitkomst van het onderzoek is vertrouwelijk. Maar als de werknemer ermee instemt, worden de uitkomsten met de werkgever gedeeld. Dit PMO-onderzoek is heel waardevol. Medewerkers weten door de tests waarop ze dienen te letten om gezond te blijven.”
Je biedt ook ondersteuning als mensen leiden aan een burn-out?
“Klopt. Een burn-out lijkt ongrijpbaar, maar ook dat kun je heel goed meten in het lichaam door op meerdere momenten het cortisolniveau in het speeksel te meten. Het is verstandig om bij een diagnose ook het bewijs te hebben dat iemand daadwerkelijk aan een burn-out leidt voor een goede behandeling en om een andere oorzaak uit te sluiten. Ook processen die ontregelt zijn geraakt door een burn-out zijn te herstellen. Bij een burn-out hebben de bijnieren zo lang het stresshormoon cortisol aangemaakt dat ze uitgeput raken. Het gevolg is dat mensen die het gevoel hadden ‘altijd aan te staan’ ineens extreem moe en lusteloos worden. Rust en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor het herstel, maar supplementen kunnen een lichaam ook ondersteunen.”
Wat maakt dat een arts ook een orthomoleculair specialist wordt?
“Zoals ik aangaf, wil ik de oorzaak achterhalen van iemands klachten en geen symptomen bestrijden en ik heb zelf ondervonden dat je met een gezonde levensstijl je tot grootste prestaties in staat bent. Ik heb op hoog niveau geworsteld. Ik werd meerdere keren Nederlands Kampioen, Europees kampioen en ik deed mee aan de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles. Als topsporter was ik continue aan het onderzoeken hoe ik het maximale uit mijn lichaam kon halen. In Amerika zag ik voor het eerst vitaminen in de schappen van de drogist staan. Ik zocht uit wat ze doen voor een lichaam en hoe ze werken. Dat werd een hele studie, want ik vond het machtig interessant. Tijdens de studie Geneeskunde ik weinig les in fysiologie. De focus lag op symptoombestrijding. Ik besloot toen dat ik me wilde richten op de orthomoleculaire benadering van het lichaam. Dat was en is nog steeds vernieuwend, maar ik zie iedere dag het bewijs dat het werkt. Mensen voelen zich er zo goed door.”
Hoe ben je in de topsport terecht gekomen?
“Sporten kreeg ik van huis uit mee. Mijn vader was ingenieur en bokser. In die tijd was dat zeer ongebruikelijk. Mensen keken op boksen neer, maar mijn vader wist en voelde dat deze sport je lichamelijk en mentaal krachtiger maakt. Zodoende ben ik ook gaan boksen. Later ben ik ook mixed marial material arts (MMA) gaan doen. Nog altijd sport ik veel. Ik help mensen graag om in beweging te komen. Dat kan ook in de tuin werken, fietsen of wandelen zijn. Een gezonde levensstijl is voor iedereen weggelegd. Als een lichaam in balans is, voelt dat zo goed. En het mooie is, zodra mensen voelen dat het werkt en resultaat zien, pakken ze het zelf op.”