Op de campus ligt sinds kort een ‘proefbos dat van zichzelf is’, een experiment met als uiteindelijk doel om de natuur rechten te geven. Peter Akkerman, voorzitter van Stichting Bos dat van zichzelf is, vertelt over zijn missie en de samenwerking met Stichting SBI. Peter: “De maatschappij is maakbaar. Als je een goed idee hebt, zijn er mensen die willen helpen.”
Essentieel voor voortbestaan
“Als kind groeide ik op in het bos. Toen al kwam ik op voor dieren en planten en nog steeds. Bossen zijn van levensbelang. Bomen geven zuurstof, een vruchtbare bodem en staan met hun wortels met elkaar in verbinding en communiceren met elkaar via wijdvertakte schimmelnetwerken. Hoewel iedereen weet dat bomen essentieel zijn voor onze gezondheid en ons voortbestaan, neemt de hoeveelheid bos ieder jaar af, ook in Nederland.”
Wijken voor economisch belang
“Het gaat me aan het hart dat natuur helaas nog vaak moet wijken voor economische belangen. Neem het tweehonderd jaar oude Limburgse Sterrebos dat plaats moet maken voor de uitbreiding van een autofabriek. Of het bos van Amelisweerd, dat gekapt moet worden als de verbreding van de A27 doorgaat.”
Mentaliteitsverandering
“Toen ik nadacht over natuur en bedreigde bossen, vond ik dat ze rechten moeten krijgen, net zoals mensen en bedrijven. Op die manier is natuur niet meer ondergeschikt aan de mens, maar is het net als wij een gelijkwaardig onderdeel van een groot systeem. Hun voortbestaan zou worden veiliggesteld. Tegelijkertijd zorgt het voor meer bewustwording en een andere, meer gelijkwaardige visie op de natuur.”
Ecosysteem verbeteren
“Twee jaar geleden deelde ik mijn gedachten op LinkedIn. Het aantal positieve reacties dat ik op dit bericht ontving was groot. Ik realiseerde me toe: de maatschappij is maakbaar, want als je een goed idee hebt, zijn er mensen die je willen helpen. Met gelijkgestemden werkte ik mijn plannen om het bos rechten te geven uit. Samen richtten we ‘Stichting Bos dat van zichzelf is’ op. Naast het rechten geven aan de natuur, willen we het lokale ecosysteem helpen verbeteren en een mentaliteitsverandering teweeg te brengen.”
Rechten voor de natuur
“Het proefbos De Duim op Landgoed Zonheuvel dat we voor de komende tien jaar wordt teruggeven aan de natuur, is een mooie eerste stap. De volgende stap is om als eerste in Nederland daadwerkelijk rechten toe te kennen aan de natuur. Met dit kleinschalige initiatief scheppen we een precedent voor het geven van rechten aan bijvoorbeeld de Maas of de Noordzee. We starten hierover een dialoog. Natuurlijk gaan we door met onze missie om in heel Nederland bossen voor altijd terug te geven aan zichzelf en om anderen te inspireren hetzelfde te doen.”
Bram van Vliet, boswachter en student Bos en Natuurbeheer over proefbos De Duim:
“Het proefbos heeft de naam De Duim omdat het 47-hectare grootte bos van het landgoed de vorm heeft van een hand met een uitgestoken duim en juist in die duim bevindt het proefbos zich. De Duim is een ongekend mooi stuk bos van ongeveer 5 hectare. Er staan een aantal sequoia’s, mammoetbomen van wel honderd jaar oud. En het ligt op een helling, waardoor het grillige paden heeft door watererosie.”
“Dertig jaar geleden werd De Duim voor het laatst gekapt. Het bos is met rust gelaten en de natuur heeft dat goed opgepakt: er is evenwicht en veel diversiteit qua vegetatie en dieren. Als je daar rondloopt, voel je dat er geen bomen in de verdrukking staan. Ik ben heel benieuwd hoe dit proefbos ‘dat rechten’ heeft gekregen zich verder gaat ontwikkelen.”