Zaterdag 29 juni 2019 werd de vergadering van de LVWW (landelijke vereniging van wereldwinkels) in het SDG house op Campus Landgoed Zonheuvel gehouden. Ik had de eer als initiatiefnemer van SDG house Doorn de vergadering te mogen openen. Vaak neig ik af te wijken van mijn voorbereide welkomstwoord, maar zeker zijn alle punten uit onderstaande versie aan bod gekomen.
Goedemiddag wereldwinkeliers,
Welkom in de wereld van de SDG’s. Als je om je heen kijkt zie je de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op 17 borden hangen. En niet voor niets heet deze tentoonstelling ‘One Planet’. Een planeet met 17 uitdagingen.
De SDG’s, ook wel Global Goals genoemd, zijn de agenda die de Verenigde Naties hebben opgesteld en die in 2030 gerealiseerd moet zijn. Samen met regeringen, ondernemers, wetenschappers en burgers. Samen dus met u en met mij. U bevindt zich hier in het SDG house dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken de speciale opdracht heeft aanvaard om de SDG;s onder de aandacht van met name werkgevers, werknemers en burgers te brengen. Naast onze locatie zijn er SDG houses in Amsterdam en in Den Haag. Samen met hen realiseerden wij deze tentoonstelling. Die overigens ook als reisexpositie op uw locatie beschikbaar is. Voor ons ligt de focus op de doelen 8 en 10. Eerlijk werk en economische groei en het verminderen van ongelijkheid. En dat is denk ik herkenbaar voor de wereldwinkels. Voor jullie is SDG 12 ook van belang; verantwoorde consumptie en productie.
En ik heb van John begrepen en op de website gezien dat jullie de SGD’s ook al omarmen. Dat is heel verstandig want daardoor ontstaat er steeds meer een herkenbare taal. Tegelijkertijd dreigt ook het gevaar van ver-van-mijn-bed. Global Goals. Wat kan ik daar nu in betekenen als individu. Wat kunnen wij doen in Nederland als elders hele bossen gekapt worden. Het is waar ; het zijn er veel en het is niet makkelijk. Daarom introduceer ik graag een term die Glocal heet. Hij werd voor het eerst gebruikt door de Britse socioloog Ronald Robertson. Een samenvoeging van globaal en lokaal. Een lokaal antwoord op wereldgrote thema’s. Enerzijds een wereldwijde agenda van de VN. Dat is nogal global. Maar aan de andere kant allerlei lokale initiatieven die zorgen voor een leefbaarder wereld. Dat is heel lokaal. Dat is de wereldwinkel op de hoek, het SDG house in Doorn, lokale burgers. U en ik. Samen werken we in onze eigen omgeving aan die globale doelen. Dat is Glocal. De enige die bij kunnen dragen aan die glocale beweging zijn u en ik. Bepalend is dus dat onze overtuigingen in lijn zijn met deze globale ontwikkelingsdoelstellingen. En het gaat pas echt stromen als globaal en lokaal elkaar ontmoeten. Top down en bottom up gaan samenwerken. Dan ontstaat er beweging, stroming.
En ik kan u tot mijn vreugde melden dat onlangs Earth Charter Nederland onderdeel van onze Campus Landgoed Zonheuvel is geworden. Het handvest van de aarde is het voorbeeld van een bottom up benadering.
Ik ben er van overtuigd dat jullie als wereldwinkeliers goud in handen hebt wanneer je de bottom up benadering weet te verbinden met de top down aanpak. Ik wens jullie heel veel wijsheid toe in het vinden van een goede aanpak. Zodat jullie het goede werk kunnen voortzetten en uitbreiden. En de impact voor een betere wereld kunnen vergroten. Volgens mij zijn er heel veel kansen voor heel veel nieuwe klanten.
Wim Oolbekkink,
Programmamanager Campus Landgoed Zonheuvel
Initiatiefnemer SDG House